Tidigare aktiviteter

Vi firade Svenska dagen redan 5.11.2017

 

Föreningen firade Svenska dagen med att bjuda på en musikstund på Sibelius födelsehem 5.11.2017 pga musikernas tidtabell.

Konsertmusiken framfördes av Ulla Wirtanen, piano och Eeva Kunnas, flöjt.

Tyvärr var det bara få som var med på plats. Det diskuterades att det kanske var Alla helgons dag den 4.11 som  hade sin del i orsaken och många var bortresta.

Vi hade före musikstunden  en diskussion om Svenka dagens märke, som första gången sålts i Finland 1909.

" Jo jag minns! Jag har sålt de rödgula Svenska dagen-märkena i Helsingfors"...

 

 

 

 

Heldagsresan till Harparskog 18.6.2017

 

Några minnen från teaterresan till Harparskog Arenan. Pjäsen "Okänd soldat" var jättefin! Vi hade tur med vädret, ärtsoppan smakade , munkarna var jättegoda och vi hann även promenera längs krigsstigen före föreställningen.

En fin resa!

 

Slideshow (100%x100%)

 

Diskussionsgruppens möten 19.4 och 17.5.2017

Diskussionsgruppen har möts två gånger i våras på Kahvila Kulma och den har ett intresse att forstätta möten på hösten. Det har varit mycket trevligt att möta  nya människor med ett intresse  för det svenska språket. Första mötet var en sk. presentations möte och det andra hade temat " har du jobbat eller  rest  utrikes - dina erfarenheter ". Om de kommande höstens möte informeras senare. 

En utav gruppens medlemmar  är i år med i  Team- Rynkebo för att hjälpa barn med cancer.

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris. Idag består Team Rynkeby av 1 700 motionscyklister och 450 funktionärer fördelade på 44 lokala lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Island.

Om ni vill stöda välgörenhetsprojektet klicka  här

 

 

 

 

Årsmöte 1.3.2017

 

Den 1.3.2017 samlades 15 av föreningens medlemmar till årsmöte på Nooran viinibaari i Tavastehus.

Glädjande var att i mötet deltog personer, som ej tidigare varit med i föreningens verksamhet. Välkommen med!

 

 

Runebergsdagen 15.2.2017

Föreningen har som tradition att fira Runebergsdagen. Så gjorde vi det också i år!

Vi hade en härlig medlemslunch i Kustaala, Janakkala   med musik, mat och mycket trevligt samvaro.

Föreningen tackar Johanna och Gustav

 

 

 

 

 

År 2016 på c. 8 min

 

Föreningen tackar alla medlemmar för år 2016 och riktar  igen även sitt tack till

Svenska kulturfonden som med sitt bidrag möjliggjort verksamheten.

 

 

Eftermiddagkonsert på Sibeliushemmet 6.11.2016

Vi firade årets Svenska dagen med en liten eftermiddagskonsert 

Vid pianot satt Ulla Wirtanen och sång fick vi höra av Marika Kivinen.

 

Presentation av konstnärarna samt konsertens program :

Vad vi njöt av konserten!

 

 

 

 

Tonerna från The Sound of Music 23.7.2016

Det var roligt att så många hade möjligheten att ställa upp på vår teaterutfärd till Raseborg den 23.7. Vi blev allt som allt 25 deltagare. Vi njöt av en salt bit innan föreställningen på Slottsknektens stuga . 

Ett avsnitt från broshyren skriven av Fredrika Åkerö, ordförande, VNUR

 50 år av teater vid borgen

"Det började med en järnrörsläktare på ängen för att is slutet  av 80-talet flytta till den plats vi är i dag och bli en permanent läktare. Under årens lopp har vi haft mer än en halv miljon besökare. Teatern är sannerligen ett bevis på vad talkoanda kan åstadkomma  och det ska vi ta vara på"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för deltagadet!

Föreningens årsmöte den 12.3. 2016 på Haukila gård samlade 16 av föreningens medlemmar. Före mötet hälsade godsägaren Axel Holmberg med fru Benita sällskapet välkommen till Haukila gård och gav en intressant redogörelse över den anrika gårdens historia och utveckling.

 

År 2015 på ca 6 min

Föreningen tackar alla medlemmar för år 2015 och riktar  igen även sitt tack till

Svenska kulturfonden som med sitt bidrag möjliggjort verksamheten.

 

 

År 2014 på ca 9 min

En namn korrigering till videon:

Det var Veronica Hertzberg och inte Gun Oker-Blom som talade om språköar på Wisahovi

Fölåt!

 

Tack för aktivt deltagande i årsmötet på Lahis gård 14.3.2015 

I det vackra vårvädret ställde 22 personer upp och föreningen har fått två nya medlemmar, som även närvarade mötet. Välkommen med i verksamheten!

Medlemsavgiften för år 2015 är 10€ och betalas in på föreningens konto. Se sidan om Medlemskap.

Styrelsemedlemmarna svarar gärna på frågor angående verksamheten. Se mera på sidan Kontaktuppgifter

            

Luciadagens allsångsevenemang med De Vackraste Julsångerna på svenska, samlade  ca 70 personer till Tavstehus kyrka den 13.12.2014

Vi inledde tillställningen med Lucia, som med sitt följe sjöng vackert och stämningsfullt till ackompanjemang av Anna Vihriälä.

Som allsång sjöngs 15 julsånger/psalmer. Kantor Anne Laulajainen fick orgeltonerna att fylla kyrkan och vi fick öva oss på några nya sånger bl.a. Ljusen i advent och Trettondagsvandring.

                                   

 

 

Dagen före farsdagen den 8.11.2014 firade Föreningen Tavastsvenskar sitt 25-års jubileum på Wisahovi i Tavastehus. Något under 30 medlemmar och övriga intresserade samlades kring temat mångspråkighet.

Festligheterna inleddes med hälsningstal av ordföranden. Föreningens tidigare långvariga ordförande Mikko von Weissenberg berättade förtjänstfullt om föreningens uppkomst och gav en återblick i tidigare verksamhet. Krister Eklund, som varit verksamhetsledare för Finlands fjäderfäförbund bl.a. på 80-talet, berättade om sin forna arbetsplats, Fjäderfäskötarskolan med andra ord vår festplats Wisahovi. På samma plats, där det konstituerande mötet gick av stapeln, firades nu 25-års jubiléet!

Festen fortsatte med ett miniseminarium (öppet för allmänheten) om mångspråkighet och språköarna i vårt land. Anföranden hölls av överlärare Arto Vuollet och politices magister Veronica Hertzberg. Jubileumsfesten avslutades med musikuppträdande med Trio Accat under ledning av Saara Pitkänen. Trion spelade Höstvisa av Erna Tauro, Stormskärs Maja av Lasse Mårtensson och avslutade med fin version av Jean Sibelius´ Andante Festivo.

Föreningen tackar alla medlemmar och övriga som deltagit i festen.

Föreningen vill också rikta sitt tack till Tavastehus stad som gett bidrag ur stadens 375-års jubileumsfond och Svenska kulturfonden som med årliga bidrag möjliggjort verksamheten.

 Program             

 

 

 

Då våra hemsidor tagits i bruk 1.11.2014 har händelserna innan år 2013 ej dokumenterats på web-sidorna. Föreningen försöker i mån av möjlighet redigera även tidigare händelser i en form som kan läggas upp på våra sidor

År 2013 på ca. fyra minuter...

  

Föreningen tackar alla medlemmar för år 2013 och riktar även sitt tack till

Svenska kulturfonden som med sitt bidrag möjliggjort verksamheten.