Kommande händelser

VÄL MÖTT PÅ ALLA TILLSTÄLLNINGAR            

                                                                         

 • Svenska veckan 1.11.2021 - film

  Måndag 1.11.  kl 18,

  Plats: Museo Militaria. Eng. textning. F 16.  106 min.  Biljett  7 euro.

  Köp biljett 

  En fri översättning av Camilla Strang av  artikeln i  "Hämeenlinnan kaupunkiuutiset" den 30.10.2021

  Skriande aktuella Aniara

  Den svenska scifi-filmen Aniara (2018) bottnar sig  i Harry Martinsons år 1956 publicerade diktsamling. Filmen är regisserad av Pella Kagerman och Hugo Liljendal. Den internationellt framgångsrika filmen visas som en del av Svenska Veckans temavecka.

  Jorden är förorenad.  Aniara, lik en lyxkryssare eller ett stort hotell, forslar människorna i trygghet till Mars.Under färden sker en olycka och den till fem dagar planerade resan förvandlas till år och årtionden. Till en början tröstar datorns virtualminne passagerarna, men när det förgås, blir många förvirrade.  Aniara visualiserar ett samfund och individer som irrationella delar, beroende av teknologi och natur.

  Rymdmiljön har skapats med små konstruktioner och effecter. Scenbygget lyckas bra med ljuset och litar på tittarens fantasiförmåga.  I virtualdatorn som sköts av Mimaroben (Emelie Garbers) kan man ana en skymt av Alfonso Cuaro´ns Gravitys kosmiska ensamhet. Man kan också tidvis skönja en smula av skönheten i Stanley Kubrics År 2001- ett rymdäventyr . Vad bekommer hur man fått fram stämningen och minnena i filmen, kan man finna drag ur Andrei Tarkovskis Solaris.  Trots det är Aniara helt klart sin egen: realistisk, kvinnoperspektivet, djupt filosofisk.

  Trots den underliggande dystopin finns där också mycket positivt. Teknologin har för resenärerna möjliggjort enkla rymdfärder och laboratoriemässigt producerad näring. Den svagaste länken är människans psyke.  Bevaras de goda minnena? Föds det nya drömmar och hopp? Föds det kärlek och närhet eller avvisande och främlingskap? Stiger kanhända hopplösheten till ytan? 

  Regissören Pella Kagerman berättar, att han som ung läste Martinsons diktsamling för sin sjuka släkting och blev förtjust i texten. Man kan i filmen se det starka bandet till ursprungsverket men ändå är dess teman skriande aktuella. Hur mycket tål vår glob? Vad kan tekniken åstadkomma? Hur styrs människans psyke? Vad är beroendeförhållandet mellan människa och maskin? Vem bestämmer över liv och död? Vad kan vi göra för att rädda planeten? 

  Aniara berättar Mimarobens personliga historia men forskar samtidigt i hur människan beter sig i ett isoalerat samfund. Var och en kan ur filmen ta åt sig det som berör en mest.

   

   

  taggar: Tavastsvenskar rf  Svenska veckan 2021  Filmen Aniara  Kino Tavast ry  Tavastehus  
    Tillbaka